21 Şubat 2012 Salı

Merhaba Dünyalı. I am a student.


Artık öğrencilerin gözdesi değişim programları, Erasmus en bilinen değişim programı olsa da artık oldukça sıradanlaştığını söylebiliriz. Hemen hemen tüm devlet ve vakıf üniversiteleri bir şekilde öğrencilerini Avrupa’ya gönderiyor. Ancak Avrupa’nın ötesinde beklentilere sahip öğrenciler de var. Bu öğrencilerin beklentilerini yerine getirecek pratik bir yola ihtiyaç olduğu genel bir kabuldü zaten. Bunun için pek çok üniversite gerek ikili anlaşmalar gerekse SUNY gibi işbirlikleri ile bu ihtiyacı giderme yolunu seçtiler.
Şimdi daha kapsamlı, daha sistemli bir alternatifimiz var. ISEP. ISEP dünya üzerindeki 50 ülkeye ait 300’den fazla üniversiteyi kapsayan bir ağ. Bu üniversitelerin 146’sı Amerika Birleşik Devletleri’nde ve ISEP’ ten faydalanan öğrencilerin önemli bir kısmı da bu nedenle Amerikalı. Ancak bu Türk ya da diğer ülke vatandaşı öğrencilerin bu imkândan yararlanamadığı anlamına gelmiyor.
ISEP oldukça geniş bir ağ. ABD'de 146, Kanada'da 4, İngiltere'de 12, Fransa'da 23, İspanya'da 9, İsveç'te 7, Avustralya'da 14, Japonya'da 8, Arjantin'de 4 üye üniversitenin yanı sıra Güney Kore, Brezilya, Yeni Zelanda, Meksika gibi pek çok ülkede de üyeye sahip.
Temel mantığı öğrencinin değişim için gittiği üniversiteye eğitim ücreti vermeksizin bir dönem ya da bir yılını geçirebilmesini sağlamak. Yine öğrenci gittiği üniversitenin yurt, yemek vs gibi imkânlarından faydalanmak istiyorsa bu ödemelerin tümünü de gittiği üniversiteye değil kendi üniversitesine yapıyor. Bu, giden öğrenci için kendi ülkesindeki eğitim masraflarına denk bir bütçe ile öğrenim görme şansı elde etmek demek.
ABD, Japonya, Kanada, İngiltere, Güney Kore, Avustralya gibi pek çok ülkede eğitim ücretlerinin Türkiye’den daha yüksek olduğu hesaba katılırsa Türkiye’deki maliyetlerle bu ülkelerde bir yıl geçirmek daha cazip hale gelmekte.
Erasmus’un aksine ISEP öğrenciye daha küresel bir bakış açısı sunuyor ve Erasmus ya da diğer üniversite ağlarının yaşattığı en temel sorunlardan biri olan değişim yapılan üniversitenin yerel dilde eğitim vermesi nedeni ile doğacak dil uyuşmazlıklarını da ortadan kaldırıyor. ISEP’ e bağlı üniversitelerin tümünde eğitim dili İngilizce.  Değişime giden öğrenci dil problemi yaşamaksızın üniversitesine adapte oluyor. Aksi durumlarla çok sık karşılaşıyoruz. Mesela İspanya’nın Extramadura bölgesinde bir üniversite seçip İspanyolca konuşacağını sanan bir öğrencinin Extramadura’ca ile karşılaştığında yaşadığı şok, yine İtalya’da bir üniversiteye gittiğini düşünerek Napoli’de bir üniversiteye yerleşen öğrencinin Napolitanca ile karşılaştığındaki durumu gibi tatsız sürprizlere yer yok ISEP’ te.
Şu anda ISEP’ e akredite tek Türk Üniversitesi Okan Üniversitesi’dir. Bunda Okan Üniversitesi Uluslararası Ofis Eski Müdürü Ayşe Deniz Özkan’ın büyük emeği geçtiğini hatırlatmadan edemeyeceğim. Ayşe Deniz Özkan halen Kadir Has Üniversitesi Uluslar arası Ofis Direktörü görevini yürütmektedir.
ISEP ile ilgili detaylı bilgiye ise ISEP’ in resmi sayfası olan http://www.isep.org adresinden ulaşmak mümkün.

Hiç yorum yok: